24.11.2016: Workshop snel gezond en origineel koken


14.10.2017: 5 th Allergy Congress Ghent

Download de uitnodiging - Bekijk alle lezingen en congressen

Welkom

Allergiecentrum Marijke De Lange

Allergie komt sinds de jaren 70, waar we een brutale opmars kenden, frequenter en frequenter voor. Aan de oorzaak liggen zowel erfelijke als omgevingsfactoren en ook de wisselwerking tussen beide.

Momenteel wordt men geconfronteerd met een permanente toename van voedingsallergie, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Ook het aantal ernstige reacties op voeding neemt toe. Voedingsallergie is vaak één van de eerste uitingen van allergie bij de jonge zuigeling en uit zich onder de vorm van allerlei maag-darmklachten zoals huilen, braken, diarree, maar ook hardnekkige opstopping, buikpijn, misselijkheid, netelroos of zelfs allergische (anafylactische) shock. Later kan zij plaats ruimen voor andere vormen van allergie zoals astma of op nog latere leeftijd hooikoorts. Ook eczeem en angio-oedeem, het opzwellen van de lippen, het gelaat en/of het bovenste deel van de luchtpijp, kunnen uitingsvormen zijn van voedingsallergie. Allergische klachten van de bovenste (hooikoorts of rhinoconjunctivitis) of onderste luchtwegen (astma) worden meestal veroorzaakt door allergenen die zich in de lucht bevinden en ingeademd worden (pollen, hondenvacht, kattenvacht, huisstofmijt, ... ) maar kunnen in bepaalde gevallen ook door voeding veroorzaakt worden.

Volgens de richtlijnen van de EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) wordt de oorzaak van allergische klachten het best aangetoond door middel van huidtesten en dit kan vanaf zeer jonge leeftijd: er bestaat geen leeftijdsondergrens voor het uitvoeren van allergietesten of huidtesten. Huidtesten zijn zeer betrouwbaar om allergie bij zeer jonge kinderen op te sporen. Het is belangrijk om de oorzaak van de allergische klachten zo snel mogelijk te elimineren om evolutie naar een andere vorm van allergie, zoals astma, te voorkomen. Huidtesten worden als volgt uitgevoerd: er wordt een druppeltje van het extract (gemaakt uit de stoffen waarvoor men allergisch zou kunnen zijn zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, hond, voeding, ... ) op de huid van de voorarm, of de rug bij zuigelingen, aangebracht, nadien wordt er doorheen die druppel een klein gaatje gemaakt tot in de opperhuid zodat het extract contact heeft met de cellen in de huid. Na 20 minuten wordt de test afgelezen, nadien wordt men er niets meer van gewaar. Anti-histaminica of anti-allergische middelen moeten gedurende 5 dagen voor het uitvoeren van deze test stopgezet worden!

Ter plaatse in de praktijk gebeurt ook longfunctie-onderzoek; dit onderzoek is mogelijk vanaf de leeftijd van 4 à 5 jaar. Het programma is op kindermaat gemaakt.

Dokter De Lange is ook thuis in desensibilisatie of immunotherapie: deze behandelingsvorm bij allergie is meer dan 100 jaar oud. Dokter De Lange doet voornamelijk sublinguale immunotherapie: daarbij wordt op regelmatige basis en in opklimmende dosis een kleine hoeveelheid van het allergeen waarvoor men allergisch is, onder de tong aangebracht, waar het allergeen ook onmiddellijk door het lichaam wordt opgenomen en het immuunsystheem aan het werk zet om tolerantie of ‘het verdagen van het allergeen’ te verkrijgen. Daarbij wordt gesteund op internationale richtlijnen en ervaringen. Het voordeel van deze behandelingsvorm is dat ze zeer efficiënt is en dat er geen risico’s aan verbonden zijn, dit in tegenstelling tot de inspuitbare vorm. De eerste dosis wordt in de praktijk onder dokterstoezicht genomen; daarna kan de behandeling veilig thuis verder genomen worden. De sublinguale desensibilisatie voor graspollen wordt binnenkort door het RIZIV terugbetaald.